Άνοιγμα της Πρωτοβουλίας στο ιστορικό-θεωρητικό διήμερο

b1

Ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018 στον πολυχώρο Μολύβι το ιστορικό-θεωρητικό διήμερο που διοργανώνει η Πρωτοβουλία διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής τις εργασίες του διημέρου άνοιξε ο Δημήτρης Γκόβας, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Δείτε ολόκληρο το άνοιγμα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες,

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θέλουμε να σας καλωσορίσουμε και να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την παρουσία σας εδώ.

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 100 χρόνια από την πρώτη οργανωμένη εμφάνιση του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας που εκφράστηκε με την ίδρυση του ΣΕΚΕ, του μετέπειτα ΚΚΕ το Νοέμβρη του 1918 στον Πειραιά.

Με αυτή την αφορμή, η Πρωτοβουλία διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα διοργανώνει σήμερα και αύριο το ιστορικό και θεωρητικό διήμερο, ακριβώς για να υπογραμμίσει την ανάγκη να σταθούμε και να αναδείξουμε την ιστορία ενός κινήματος που συγκλόνισε εκατομμύρια ανθρώπους. Η δύσκολη μα και πολύ ενδιαφέρουσα εποχή μας έχει ανάγκη την βαθύτερη συζήτηση, αναζήτηση και ενασχόληση με τα όσα διαδραματίστηκαν από την αυγή της εμφάνισης του εργατικού και επαναστατικού κινήματος μέχρι σήμερα, και κυρίως, με την εμπειρία, τη γνώση και την παραπέρα μελέτη του παρελθόντος να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να ανοίξουμε τα νέα μονοπάτια για τις επόμενες σελίδες της ιστορίας προς την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου.

Η Πρωτοβουλία διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα είναι γέννημα αυτής της αναζήτησης, μιας τέτοιας συζήτησης, η οποία στοχεύει να εργαστεί πολύπλευρα, με διάλογο και πράξη, με μελέτη και δράση, για την επεξεργασία ενός προγράμματος για τον κομμουνισμό στον 21ο αιώνα, να κάνει βήματα για τη συγκρότηση ενός νέου επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος της εποχής μας.

Στην πρωτοβουλία μας συμμετέχουν αγωνιστές και δυνάμεις που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό το βαρύ μα και τόσο αναγκαίο καθήκον. Οι αγωνιστές και οι δυνάμεις αυτές συναντήθηκαν και συζήτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά συσκέψεις εργασίας, σε εκδηλώσεις, στη συγγραφή και επεξεργασία κειμένων, στην Αθήνα μα και σε άλλες πόλεις. Η αρχή έγινε. Θα συνεχίσουμε πιο εντατικά και πιο πλατιά.

Σήμερα η Πρωτοβουλία μας κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως διοργανωτής ενός διημέρου συζήτησης, αναζήτησης και κατάθεσης απόψεων και προσεγγίσεων. Όχι τυχαία με αυτό το βαρύ θέμα.

Όπως τονίζουμε και στο κάλεσμά μας, θεωρούμε ότι μια προσπάθεια για ένα σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα της κομμουνιστικής χειραφέτησης οφείλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με την ιστορία, όχι να τους κλείσει, αλλά να τους ανοίξει, να αναδείξει την ιστορική εμπειρία από τη σκοπιά του αύριο. Αυτό είναι και το θέμα της σημερινής πρώτης μέρας.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ανοίξουν τα ζητήματα που αφορούν το επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα της εποχής μας, να αποτυπωθεί οργανωμένα η συζήτηση μεταξύ αγωνιστών και δυνάμεων που θέλουν να συμβάλλουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι το θέμα της αυριανής, δεύτερης μέρας.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή:

Στόχος μα είναι να ψηλαφήσουμε σημαντικές πλευρές της ιστορίας του κινήματος, γνωρίζοντας ότι σε μια τέτοια εκδήλωση δεν μπορούν να ειπωθούν όλα, να αναλυθούν με πληρότητα και στο σύνολό τους τα τεράστια ζητήματα που αφορούν τις μεγάλες ηρωϊκές μα και τις τραγικές στιγμές 100 χρόνων διαδρομής και δράσης των κομμουνιστών.

Δεν θέλουμε να πούμε το Α και το Ω, αλλά να ξεκινήσουμε την κοινή συζήτηση, την οργανωμένη παράθεση απόψεων, γνωμών και προσεγγίσεων. Όσοι αγωνιστές και δυνάμεις συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία αυτή, δεν έχουμε κατακτήσει μια ενιαία και πλήρη άποψη για την ιστορία και την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος, έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις για πλευρές της ιστορίας μας.

Συμφωνούμε όμως ότι η συμβολή μας στη συζήτηση για την πορεία και για την προοπτική του κομμουνιστικού κινήματος δεν γίνεται από τη σκοπιά της αστικής ιστορίας, της ιστορίας των πρόσκαιρα νικητών, των καταπιεστών. Δεν υποτασσόμαστε στο δόγμα της οριστικής ήττας των επαναστάσεων, αλλά ούτε στην ρομαντική αναπόληση παλιών μεγαλείων που τα θυμόμαστε σε επετείους και σε λαμπρές γιορτές. Δεν είμαστε επίσης εμείς εκείνοι που θα επιδοθούμε σε μια εύκολη λαθολογία που συναντιέται συχνά στην αριστερά, από εκ των υστέρων προφήτες και αναλυτές. Η κριτική μας, οι επισημάνσεις και προσεγγίσεις μας γίνονται από τα αριστερά, από την πλευρά των κομμουνιστών της πράξης, των πρωτοπόρων εργαζομένων που αγωνιούν και ψάχνουν μια νέα πορεία ρήξης με τον καπιταλισμό, μια νέα εξόρμηση του κομμουνισμού, μια ανάπτυξη του επαναστατικού μαρξισμού.

Δεν σεβόμαστε απλά τους αγωνιστές που έναν αιώνα τώρα έδωσαν τιτάνιες μάχες σε όλα τα επίπεδα με σημαία την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση και καταπίεση, με οδηγό τον κομμουνισμό ως πράξη, ως κίνημα και ως κοινωνία απελευθέρωσης. Νιώθουμε κομμάτι αυτής της ιστορίας, επιδιώκοντας να τη συνεχίσουμε, ένα σκαλί πιο πάνω, ένα μπόι ψηλότερα, ανοίγοντας έναν καινούργιο δρόμο στον 21ο αιώνα.

Με την σημερινή μας εκδήλωση, αλλά και με την δράση μας για τη συσπείρωση πρωτοπόρων αγωνιστών και δυνάμεων για ένα σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, τιμάμε όλους τους αγωνιστές, τους ήρωες –τους γνωστούς και τους χιλιάδες άγνωστους ανθρώπους- που χάραξαν τα πρώτα μονοπάτια, που αντιμετώπισαν τη βία του ταξικού εχθρού, που βάδισαν όρθιοι στο δρόμο της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Δείτε το άνοιγμα του διημέρου από τον Δημήτρη Γκόβα στο video:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Φτιάξε site στο WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: