Εργατική Πρωτομαγιά 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Πρωτοβουλίας Διαλόγου για σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα

may-dayγια την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Η 1η Μάη 2020, βρίσκει τον πλανήτη Γη στη δίνη μια πανδημίας ενός νέου ιού. Οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο πιάστηκαν κυριολεκτικά στα πράσα. Κανένα υγειονομικό σύστημα, σε καμία χώρα δεν ήταν έτοιμο. Στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια Μνημονιακών νόμων που αποδεκάτισαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και έσβησαν από το χάρτη την Κοινωνική Πολιτική, ακόμη και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τρόμαξε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας καταστροφικής εξάπλωσης της επιδημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Ο καπιταλισμός αποκαλύφθηκε και έτσι παρά τις τεράστιες τεχνολογικές προόδους, παρά τη πρωτοφανή συσσώρευση πλούτου, που όμως βρίσκεται στα χέρια μερικών χιλιάδων δισεκατομμυριούχων, είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της άμετρης εξάπλωσης της επιχειρηματικής του δράσης σε όλο τον πλανήτη, χωρίς να σέβεται παρθένα οικοσυστήματα και αγνοώντας εντελώς την αλήθεια ότι το αναζητούμενο συνεχώς αυξανόμενο κέρδος είναι μια καταστροφική πορεία για το σύνολο της ανθρωπότητας. Μοιραία απόδειξη ότι ακόμα και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, που οι αγορές τους είναι πλημμυρισμένες από καταναλωτικά αγαθά πάσης φύσεως, συχνά άχρηστα και επιβλαβή, λείπουν πάμφθηνα αλλά απολύτως αναγκαία μέσα προστασίας όχι μόνο του πληθυσμού, αλλά ακόμη και του υγειονομικού προσωπικού. Ακραίο παράδειγμα η έλλειψη αναπνευστήρων για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αντί για τη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη, βλέπουμε τη συνέχιση των συγκρούσεων και του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γερμανία σε ρόλο μαφιόζου, να εμποδίζει υγειονομικό υλικό να φτάσει στον προορισμό του, ενώ διαχειρίζεται τα κεφάλαια της ΕΕ σα να είναι δικά της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας τις μνημονιακές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, έχει στραμμένη την προσοχή της στην εξυπηρέτηση των Τραπεζών, Βιομηχάνων και Μεγαλεμπόρων. Με τη δική της βοήθεια και με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες, η εργοδοσία επιχειρεί ένα άλμα στην εφαρμογή μορφών ελαστικής εργασίας όπως η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, η αναστολή συμβάσεων εργασίας κ. ά. Η κυβέρνηση όπως και σ’ όλο τον κόσμο, ενίσχυσε κυρίως τις επιχειρήσεις και δευτερευόντως τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι δεδομένο ότι και το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν όσο γίνεται τα «έκτακτα μέτρα», να αξιοποιήσουν το σοκ της πανδημίας για να πετύχουν μια νέα νίκη απέναντι στην εργαζόμενη πλειονότητα και τις κατακτήσεις της, όπως και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Ωστόσο το αν θα πετύχουν τους σκοπούς τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αντίδραση της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τη φάση επανόδου στην λεγόμενη κανονικότητα και το ερώτημα για το ποια θα είναι αυτή. Η «Πρωτοβουλία» θα ρίξει όλο της το βάρος στην πάλη ανάμεσα στην Εργασία και το Κεφάλαιο, για το ποιοι θα επωμισθούν τα βάρη μιας νέας διαφαινόμενης κρίσης με πολύ ευρύτερο περιεχόμενο από τις μέχρι τώρα οικονομικές κρίσεις για το αν θα ακολουθήσει ένας ακόμα γύρος βάρβαρης λεηλασίας, καταπίεσης κι εκμετάλλευσης ή θα περάσουμε σε μια περίοδο ανασύνταξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ανατροπών κι επαναστάσεων. Η σημερινή συγκυρία εκτός από το φόβο, τις δυσκολίες και την ανησυχία για το μέλλον έχει ανοίξει τη συζήτηση για την κοινωνία, τις προτεραιότητες και τα θεμέλιά της. Αναγνωρίστηκε ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη παρά την υποκρισία τους, από προέδρους, κυβερνήσεις, οργανισμούς ότι το κριτήριο του κέρδους μπορεί να γίνει απάνθρωπο, ότι στα δύσκολα μόνο ο κατασυκοφαντημένος δημόσιος τομέας μπορεί να τα καταφέρει, ότι η ελεύθερη αγορά είναι ανεπαρκής για τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι μέχρι χθες «αόρατοι άνθρωποι», η σύγχρονη εργατική τάξη και μάλιστα τα πιο πληβειακά τμήματά της, η νοσηλεύτρια, η ταμίας του σούπερ μάρκετ, ο ντελιβεράς, η καθαρίστρια και ο εργάτης καθαριότητας του δήμου αναγνωρίστηκε ότι είναι κοινωνικά αναντικατάστατοι σε αντίθεση με τα golden boys των επιχειρήσεων. Αυτό τον καιρό, μαζί με τον μαζικό εκφοβισμό και τις πρόβες ολοκληρωτισμού, δίνονται και υποσχέσεις με το σωρό, για «επιστροφή του κράτους» για πρόνοια και ενίσχυση των συστημάτων υγείας κλπ. Ωστόσο, ο καπιταλισμός έχει στη φύση του την εκμεταλλευτική βαρβαρότητα, τις ολοκληρωτικές τάσεις, την ανασφάλεια για τους εργαζόμενους και την ασυδοσία για τους επενδυτές. Οι αντινεοφιλελεύθερες αυταπάτες αναβίωσης του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας, σε αστικό πλαίσιο, κάτω απ’ την πίεση των περιστάσεων ή η μετατροπή της ΕΕ σε δύναμη αλληλεγγύης και «αμοιβαιότητας» θα διαψευστούν για μια ακόμα φορά.

Οι οποιεσδήποτε λαϊκές κατακτήσεις, η απόκρουση των σχεδίων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων προϋποθέτουν την αναγέννηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Σήμερα που οι παραγωγικές, τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες πολλαπλασιάζονται, δεν μπορεί η ανθρωπότητα να παραμένει δέσμια του σύγχρονου καπιταλισμού που καταστρέφει τον άνθρωπο και τη φύση. Προβάλλει η ανάγκη συγκρότησης του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος για την αναμέτρηση με στρατηγικό βάθος και ανατρεπτική πολιτική με την αστική τάξη, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και συνολικά της κοινωνίας.

Η φετινή Πρωτομαγιά ακόμα και σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες θα είναι κόκκινη, εργατική, μαζική και στο φως του ήλιου, αφετηρία ενός νέου γύρου εργατικών αγώνων και κατακτήσεων.

Η Πρωτοβουλία θα συμβάλλει σ’ αυτό το νέο γύρο μ’ όλες της τις δυνάμεις.

  • ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
  • ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  • ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
  • ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Φτιάξε site στο WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: