Πρόγραμμα ιστορικού-θεωρητικού διημέρου 10-11 Νοεμβρίου, Μολύβι

SEKE_idrytiko
Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, 1918

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, έναρξη 5.00 μ.μ.

Συμβολή στην ιστορική αποτίμηση του κομμουνιστικού κινήματος  στην Ελλάδα 

Εισηγήσεις (διάρκειας 15 λεπτών)

  1. Το εγχείρημα της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η ιστορία

Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι βασικοί κόμβοι μιας κριτικής αποτίμησης και μιας μεθοδολογίας για την ανάδειξη των κρίσιμων πλευρών που σφράγισαν τις ηρωικές μα και τις τραγικές στιγμές του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος τον 20ο αιώνα. Αναφορά στα κύρια ζητήματα μιας αριστερής κριτικής στο επίσημο κομμουνιστικό κίνημα.

Εισηγητής: Γιώργος Μιχαηλίδης, υπ. διδάκτορας σύγχρονης Bαλκανικής ιστορίας

  1. Κομμουνιστικά κόμματα και Σοβιετική Ένωση (1917-1950): μεταξύ ιστορίας και πολιτικής

Θα παρουσιαστούν κομβικά ζητήματα λειτουργίας των κομμάτων, όπως ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, με στόχο την ιστορική πρόσληψη της περιόδου με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική περίπτωση (ΚΚΕ). Η συζήτηση αποσκοπεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο αναφορικά με τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις των σύγχρονων συλλογικών φορέων κομμουνιστικής κατεύθυνσης.

Εισηγητής: Νίκος Παπαδάτος, ερευνητής του Global Studies Institute του Πανεπιστημίου της Γενεύης, επισκ. καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ.

  1. Αγώνες, κρίση και προοπτική στα πέτρινα χρόνια …

Οι αγώνες στην Ελλάδα στα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια· η εσωκομματική πάλη στους κόλπους του ΚΚΕ · οι προσπάθειες για την ανασύνταξη-αναγέννηση του κομμουνιστικού – επαναστατικού κινήματος· η δημιουργία ιστορικών ρευμάτων που προσπάθησαν -και προσπαθούν- να εξηγήσουν τα αίτια του εκφυλισμού του σοβιετικού στρατοπέδου και της ανάδειξης ενός άλλου δρόμου για την επανάσταση και την κοινωνική απελευθέρωση· οι ηρωικοί αγώνες του λαού για την πτώση της χούντας και η πάλη γραμμών της περιόδου.

Εισηγήτρια: Ελένη Βαφειάδου, Αρχιτέκτονας, μέλος Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ Αττικής, μέλος του Ε.Κ.Κ.Ε.

  1. Η αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση

Επιδιώκεται η παρουσίαση της πολιτικής των βασικών ρευμάτων της αριστεράς κατά την περίοδο 1974-1989. Η εμφάνιση και η άνοδος του «ρεύματος της μεταπολίτευσης», τα ερωτήματα και οι δυνατότητες που άνοιξαν, οι όροι της ρεφορμιστικής ηγεμονίας, η τελική πτώση, αφομοίωση και ήττα του συνολικού ρεύματος και της αριστεράς με σταθμό την συγκυβέρνηση του ΄89.

Εισηγητής: Αντώνης Δραγανίγος, μηχανικός, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Θα ακολουθήσουν 5-λεπτες παρεμβάσεις για ειδικά θέματα και συζήτηση


Κυριακή 11 Νοεμβρίου, έναρξη 5.00 μ.μ.

Για τη θεωρία του επαναστατικού κόμματος- θεωρητικές και πολιτικές προσεγγίσεις

Εισηγήσεις (διάρκειας 15 λεπτών):

  1. Για μια σύγχρονη θεωρία του επαναστατικού κόμματος: Η αντιπαράθεση Λένιν-Ρόζας και οι συμβολές Γκράμσι-Λούκατς υπό το φως των σημερινών αναζητήσεων.

Θεωρητικές επεξεργασίες του επαναστατικού μαρξισμού για το κόμμα καθώς και αναφορές στις απόψεις Λένιν, Λούξεμπουργκ, Γκράμσι, Λούκατς και τις διαμάχες για το κόμμα της εργατικής τάξης. Σκοπός να παρουσιαστούν συνοπτικά οι βασικές αφετηρίες των μαρξιστών για το κόμμα και η αξία τους στη σημερινή συζήτηση.

Εισηγητής: Βασίλης Μηνακάκης, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, μέλος ΠΕ ΝΑΡ

  1. Από τον Μαρξ στον Λένιν, Από το 1968 στο 2008 και το 2018: Μάζες και πρωτοπορία, συνειδητό και αυθόρμητο σε ένα σύγχρονο σχέδιο κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Σκοπός είναι να εξεταστούν συνοπτικά οι σχέσεις του κόμματος με την τάξη και το κοινωνικό υποκείμενο, οι πλευρές τις πρωτοπορίας (μέτωπο, πολιτικό κίνημα) και ζητήματα για την εργατική τάξη και τις τάσεις χειραφέτησης, το είναι και τη συνείδησή της. Με μια παράλληλη εξέταση κλασικών προσεγγίσεων, νεότερων συζητήσεων και σύγχρονων προβληματισμών.

Εισηγητής: Φοίβος Λιναρδάτος, μεταπτυχ. φοιτητής οικονομικής επιστήμης, μέλος του Κ.Σ. της νΚΑ

  1. «Το επαναστατικό κόμμα»: Μια συνεχώς εξελισσόμενη αντίφαση.

Τάσσοντας τον εαυτό του ο καθένας, η καθεμία και το καθένα στο επαναστατικό κόμμα, κάνει μια συνειδητή ενέργεια να τεθεί στο αμόνι μιας συνεχούς αντίφασης που θα τον σμιλεύει μέσα από καταστάσεις συγκρούσεων με τον εαυτό του και τους γύρω του.

Εισηγήτρια: Φλώρα Νικολιδάκη, μέλος κίνησης ΔιΕΕξοδος, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

  1. Η αναγκαιότητα για δημιουργία κομμουνιστικής πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης με στόχο την οριστική απελευθέρωση της.

Θα παραμείνει μόνο ως ζήτημα αναλύσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ «ειδικών» ή θα γίνει ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους κομμουνιστές που επιμένουν στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού;

Εισηγητής: Παναγιώτης Κεφαληνός, εργαζόμενος ΟΤΑ, συνδικαλιστής, μέλος της πρωτοβουλίας διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

  1. Η συγκρότηση του σύγχρονου επαναστατικού κόμματος και προγράμματος. Αναγκαίος όρος στον δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. 

Το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα στο σήμερα, και ο κεντρικός τους ρόλος στην ανάπτυξη των μορφών οργάνωσης της εργατικής τάξης και της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο. Η αναγκαία συμβολή ενός σύγχρονου επαναστατικού κόμματος στη χάραξη του δρόμου για την αντικαπιταλιστική ρήξη και την εργατική χειραφέτηση.

Εισηγητής: Γιώργος Μαυρομάτης, μέλος ΚΣΟ ΑΡΙΣ

 

Διοργάνωση:

Πρωτοβουλία διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: